Tribün Kıbrıs



Cantürk: Dünya nereye, biz nereye?




Cantürk: Dünya nereye, biz nereye?
540 views
27 Eylül 2020 - 11:52

 

 

Hüseyin Cantürk, A Lisans antrenörlerin de Süper Ligde görev yapması için önerge sunulmasına tepki gösterirken, Almanya’dan örnekler vererek, “Dünya nereye, biz nereye?” sorusunu sordu

 

Deneylimli teknik direktörlerimizden Hüseyin Cantürk, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun mali genel kurulunda 14 tane kulüp A Lisans antrenörlerin de Süper Ligde görev yapması için önerge sunmasına tepki gösterdi.

Tepkisini Almanya’dan örnekler vererek dile getiren Hüseyin Cantürk’ün açıklamaları şöyle:

“Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun mali genel kurulunda 14 tane kulüp A Lisans antrenörlerin de Süper Ligde görev yapması için önerge sundular.

Bu önerge üzerine, “Dünya nereye, biz nereye” sözü kullanılır. Almanya’da teknik adamların üst düzey takım çalıştırabilmeleri için ‘Fußball-Lehrer’ yani Futbol Öğretmeni belgesine sahip olmaları lazımdır. Bu, UEFA’nın Pro-Lisans belgesine eşdeğer bir yeterlilik düzeyidir. Almanya’da bunu alabilmeniz o kadar da kolay değil. Bunun cevabı Almanya’nın antrenör eğitim sisteminde saklıdır. Almanya’da en üst düzey antrenör lisansını Bonn’da bulunan Hennes-Weisweiler Akademisi veriyor. Burası dünyanın en prestijli futbol okullarının başında gelir. Adını, Köln ve Gladbach’ın efsane hocası Weisweller’den alır ve 1947 yılında kuruldu. Bu akademide yer almak çok zordur. Senede sadece 1 defa alım yapılıyor. Bu alımda da en fazla 25 antrenör kabul ediliyor. Kabul edilenler zorlu birkaç aşamadan oluşan testi başarıyla geçmek zorundadırlar. Ayrıca hali hazırda bir A Lisansına sahip olmalı ve Almanya Futbol Federasyonu’na bağlı bir kulüpte yer almaları gerekiyor. Eğitim toplamda tam 11 ay sürüyor. Bu uzun eğitim süresinde futbolun adeta alfabesi öğretiliyor. Bolca pratik uygulamalar yapılıyor ve modern futbola dair tüm detaylar işleniyor. Yani neredeyse birkaç yılda bir müfredat güncelleniyor. Bu yıldan itibaren yapılan bir değişiklikle öğrenci antrenörler senede en az 8 defa Köln’deki derslere katılsalar da pratik uygulamaları eğer çalışıyorlarsa kendi kulüplerinde yapabiliyorlar. Ayrıca Federasyonu’nun dijital kampüsü sayesinde tüm ders notlarına istedikleri zaman ulaşabiliyorlar. UEFA’nın Pro-Lisans eğitim süresi 240 saat ancak Almanya’daki antrenör eğitimi tam 800 saat sürüyor. Aradaki farkı da son yıllardaki Alman teknik adamlarının performansı olarak görüyoruz. Bu eğitimlerin bir de sahada kullanımı var tabii ki. Almanya’nın 2000 yılında başlattığı futbol devrimi kapsamında ülke genelinde eğitim merkezleri kuruldu. Bundesliga’da yer alan her kulübün de akademilerinde en az 2 Pro-Lisans sahibi hoca çalıştırmaları zorunlu hale getirildi. En iyi oyuncuları istiyorsanız, en iyi hocalara sahip olmanız lazımdır. Ancak bunun için önce eğitmen yetiştirmemiz lazımdır.

Almanya ne yaptıysa, biz de bu yapıyı analiz ederek bize en uygun versiyonunu uygulamak mümkündür. İyi eğitimciler yetiştirirsek, onlar da iyi futbolcular yetiştireceklerdir. Tabii ki her şeyden önce bunları yapmaya niyetiniz olması lazımdır.”

 








SON DAKİKA HABERLERİ
POPÜLER FOTO GALERİLER

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.